mandag 31. januar 2011

Eit land i brun saus


Kvifor spis vi som vi gjer,
og kvifor lagar vi ikkje mat sjølve lenger,
sjølv om vi elskar å sjå matprogrammer på tv?
Kvar blei det av tradisjonane?


Det är så NRK2 reklamerar för programmet "Eit land i brun saus" eller "landet brunsås" som det heter på svenska. Såg avsnitt 4 av 8 förra tisdagen där den röda tråden genom programet var att 14 minuter är vad genomsnittssvensken hinner lägga på sin dagliga matlagning, och vore det möjligt fick det gärna gå ännu snabbare.

Nästa avsnitt visas på NRK2, tirsdag 8.2.2011 kl. 19.45.

Och varför rekomendera folk att se på TV...
Bra fråga- Jo, jag siterar SVT:

"Aldrig förr har den äkta råvaran, den genuina matlagningen och den hemlagade maten värderats högre än nu. Ändå är det ingen som har tid att faktiskt laga maten. En motsägelse med tanke på att den västerländska människan aldrig har haft mer fritid än nu. Hur hamnade vi egentligen här?"

"Vad är det för vits med att äta mat med ett näringsvärde någonstans mittemellan kanelbulle och en bit kartong"

"Ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Varför landar varmkorven och pulvermoset på tallriken samtidigt som vi ägnar mer tid åt kokböcker och matlagningsprogram än någonsin?"

Korv..... eller grandiosa, fjordlandprodukter, mamma scans köttbullar eller frukosten bestående av en 1,5 liters coca cola och statoils fem pack dajmbullar.

För den som älskar program som "värsta språket" eller "typisk norsk" så måste man se landet brunsås.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar