søndag 3. juni 2012

"Møe går å kjøpe for pengar men Sesijerven må du slite for"I värsta stigningen från starten av Suleskar marathon sprang jag vid sidan av startnummer 23, en herre från Rogaland. Varför utsätter man sig för detta? Marathon över ett fjällmassiv med en oänderlig uppförsbacke fram till 21k skylten. Jo, det är så att Sesilåmi och Suleskar Marathon har stått på listan över ting som man förr eller senare måste ha genomfört. Och gör man det på samma år så får man Sesijerven, en kristallvas på dryga kilot. Nr. 23 upplyste mig att han jobbade för sin femte vas idag och att "Mycket går å köpa for pengar men Sesijerven den måste man slita för att få". 


Start 100 meter från Rv9 längst nede i Nomeland i Setesdalen på 250 meters höjd över havet.
Första kilometrarna är brutala och vadmusklerna blir fort "överupphettade".

Fortfarande ett grönt sommarlandskap i 10% stigning upp mot Brokke skidcenter.

Efter 12 kilometer går det fortfarande uppför och det blir mer snö. Vägen öppnade för sommaren för en vecka sedan då vildrenen hade passerat området på väg till sommarbete. In i mellan dyker det upp en tysk, dansk eller nederlänsk bobil bakom en snödriva. Men generelt sett var det mest familjesupporters som trafikerade vägen

Alltid lika spännande om man kommer till toppen eller om man får syn på ytterligare en uppförsbacke.

Passerar 1050 möh och 21 kilometer på 2:12. Har haft en stigning på 800 meter på detta halvmarathon.
Förlorade en del tid då jag fick förbaskat ont i vänster vadmuskel och stoppade upp för stretch och en kort promenad efter 2 km skylten. Borde ha värmt upp kroppen innan denna brutala start.

Efter passering av högsta punkten kommer det 16 km med undulerande fjällandskap med en hel del snö vid sidan av vägen. Ca 5 grader varmt men några snöflingor i luften samt 6-8 m/s motvind. Bra att ha med sig lösa cykelärmar och tunna löparhandskar + 2 buffar. Till höger om vägen ser man dammen som heter Rosskreppfjorden.
 Allt vatten rinner österut till och med sista stigningen vid 37 km. Därefter går det brant utför ned till Ådneram de sista fem km. Märligt hur tungt det är att springa fort utför (9-10%) efter 37 km. Glad att vara i mål och få min lilla Sesijerv.

NEGATIV SPLIT PÅ ETT MARATHON

Kan äntligen skryta över att jag genomfort ett marathon med negativ split. Alltså springa fortare sista halvdel än första. 2:12 + 1:46 = 3:58. Gick väl lite saktare än vad jag hoppades på men det var ett fint marathon och man fick uppleva fin Norsk natur. Lyckades ta 40 bilder med mobilen under loppet så jag var inte helt inne i tävlinsmodus.

LÄNKAR OM SULESKAR MARATHON 2012


SIRDØLEN (Öppna länken och kolla in klädseln till Odd Gunnar Tveit. Ja det stämmer det snöar).

TANKAR OM ARRANGEMANGET

Några arrangemang blir fullbokade på sekunder, minuter eller timmar. Iblant är det oförståligt varför ett arrangemang kan vara så otroligt mycket mer populärt än andra. Som jag förstått det har deltagarantalet sjunkit på Suleskard Marathon. I år har de kommit sig ut på facebook. Men hemsidan har en hel del förbättringspotensial. Den är tråkig och saknar svar på mängder av frågor.
En sak jag tänkte på under loppets gång var namnet. Kanske skulle arrangemanget vara mer populärt om det hette Suleskar Brutal Marathon eller Xtreme Marathon. Matarbussar från Arendal/Kristiansand och Grenland hade säker varit en success.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar