onsdag 25. juli 2012

Alpes de Reddal - Kategori ?

Sista veckorna har jag in i mellan kört en specialare med 2 timmar intensiv cykling efter jobbet. Det speciella är att vändpunkten 27km från Vessøya är toppen av en monsterbacke med tidsvis > 9% lutning. 
Har investerat i en 11-28 kassett inför Embrunman så den testas en hel del på lägsta växel.
Ca 3 kilometer upp till toppen och det är 4 st korta kraftiga stigningar med varierande flata partier där i mellan. Totalt ca 200 meter stigning gör att pulsen går i taket och det är bara att stå upp i pedalerna och ta meter för meter.
Sprang runt sjön SYNDLE i September 2009 men då var det grusväg upp backen.
På bilden har jag ringat runt de 4 backarna för att nå toppen. Blå ring är Lundesanden som är en fantastisk badplats. Särskilt när det är kallt i havet eller allt för många maneter.
Vill man ta tid så är det en Elstolpe med gul skylt i änden av Reddalslätten som kan fungera som START. Och målet kan vara änden av autovern vid toppen. Någon som klarar sub 10 min?
På toppen finns en liten vit skylt in till Einerfjell. Det är en av många GRV (Grimstad Rund Vandring) turer som är beskrivet i ett av de paket som säljs på turistkontoret i Grimstad. En ganska lätt tur över några flata berg och myrmarker. Och vid vändpunkten har man fantastisk utsikt till landskapet under och ut över havet. Walter saknar höjdskräcksgenet så han står på kanten av 200m stupet.

KATEGORI ?

Kategori 4:
Lengde: 2,3 km (min.: 0,7 km; maks.: 7,2 km)
Stigning: 4,8 % (min.: 2,7 %; maks.: 7,4 %)
Kategori 3:Lengde: 4,2 km (min.: 0,8 km; maks.: 11,0 km)
Stigning: 5,4 % (min.: 2,9 %; maks.: 11,1 %)

Kategori 2:Lengde: 9,2 km (min.: 4,7 km; maks.: 12,9 km)
Stigning: 5,2 % (min.: 3,7 %; maks.: 7,1 %)
Kategori 1:
Lengde: 12,8 km (min.: 7,0 km; maks.: 23,2 km)
Stigning: 6,6 % (min.: 5,0 %; maks.: 8,1 %)

Fakta hämtat från Sykkelnytt. Reddal skulle då vara en Kategori 3 kanske...(?)

Här är profilen till Col d'Izoard som är Embrunman högsta passering:

Hors catégorie

Nynorsk Wikipedia skriver:
Hors Catégorie (kortform HC, omlag «utanfor kategori», dvs ekstremkategori) er klassifiseringa for dei hardaste stigningane i franske sykkelritt, til dømes i Tour de France. Ein bakke må enten stige meir enn 1500 høgdemeter eller 1000 høgdemeter med ein snittstigning større enn 6,5 % for å karakteriserast som HC.

Engelsk wikipedia skriver: "The Col d'Izoard is frequently on the route of the Tour de France. It is classified as an Hors Categorie climb. The southern climb from Guillestre is 15.9 km in length and has an average gradient of 6.9%."

Gjorde en liknande profil på Reddalsbacken i MapMyRun:
Reddal v.s. Col d'Izoard ......   Innebär väl 5 ggr upp och ned i Reddal för att motsvara Col d'Izoard.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar