søndag 30. mai 2010

Får hjälp av Sveitsisk diplom ortopediskomakermester


Vinterns fyra månader utan löpning gjorde att de mest akuta smärtorna försvann men senan mellan stortån och hälen orsakar fortfarande problemer. Det rör sig om stelhet på morgonen och några kilometers uppvärmning innan man kan kalla det för effektiv löpning. Saknar ibland frånskutet i steget.
Provade några timmar hos Naprapat i Vintras. Därefter tryckvågsbehandling hos Ron "Rambo" Astrup på Stoa Fysikaliske. Ron rekomenderade att jag skulle besöka Yves på Grimstad sko & kalesjeservice för att få en utvärdering och eventuellt nya inläggsulor till löparskorna.

Vet inte varför jag dröjde så länge med detta besök. Det var faktiskt ganska intressant och jag fick en teoretisk förklarning till sen/häl problemet.

Evidence A: Det visar sig att jag är tvärplattfot på främre "fotkudde" (Röd sträck med bokstaven A). Saknar "fjädring" på denna del av foten.

Evidence B: Senan mellan stortå och hälen blir överbelastad i och med att jag saknar kontakt med skosulan på mittendelen av foten. Detta pga av relativ högt fotvalv.

Yves gjorde ett par skosulor som jag använt de sista veckorna. Sulorna ger ett stöd under foten som jag aldrig haft tidigare. Känns ovant men inte obehagligt. Nu återstår att se om det blir bättre så att det finns hopp om ett marathon eller ultra senare i år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar